Despre Cofraje – I.C.F.

ICF reprezinta prescurtarea de la cuvantul Insulating Concrete Forms ori Insulated Concrete Form iar ca o definitie putem spune ca este un sistem de cofraje pentru beton armat, de obicei realizat cu o izolatie termica rigida care ramane in loc ca un substrat permanent interior si exterior pentru pereti, podele, si acoperisuri. Formele sunt unitati modulare interconectate, care sunt uscate, stivuite (fara mortar), si umplute cu beton. Unitatile se prind intre ele ca niste caramizi lego, astfel se creeaza o forma de pereti bine structurati sau etaje ale unor cladiri. Constructiile cu ICF au devenit populare in constructiile rezidentiale performante si nu numai, datorita pretului comercial redus, performantei ridicate, calitatea fiind una foarte buna in raport cu pretul si datorita acelor coduri si legi cat mai stricte cand vine vorba despre eficienta energetica si rezistenta la dezastrele naturale. ICF-urile pot fi folosite impreuna cu FPSF (frost protected shallow foundations) – fundatii superficiale protejate de inghet.
Insulating concrete form Romania
Aceasta tehnica de constructie cu ICF a fost dezvoltata pentru prima data in Europa, dupa al doilea razboi mondial fiind recunoscute ca un mod ieftin si durabil de a reconstrui structurile deteriorate. Primul brevet pentru un cofraj izolat de beton a fost inregistrat la inceputul anilor 1940, de catre August Schnell si Alex Bosshard din Elvetia, folosind deseuri de lemn reciclate si ciment ca material izolant. Primele forme ICF din polistiren s-au dezvoltat abia la sfarsitul anilor 1960 odata cu expirarea brevetului original si aparitia modernelor materiale plastice pe baza de spuma.


– Spuma de polistiren (cel mai frecvent folosit Polistiren Expandat sau Polistiren Extrudat)
– Spuma poliuretanica (inclusiv spuma pe baza de soia)
– Lipite cu ciment – cu fibre de lemn
– Lipite cu ciment – perle de polistiren
– Beton celular
– izolare termică
– izolare fonică
– Caracteristicile de ardere a suprafetei
– Spatiu pentru a implementa conducte electrice si sanitare. ICF-ul permite pe fiecare parte a peretilor instalare acestora.
– Copiaza oarecum gips-cartonul sau alte materiale de finisare la interior si stuc, caramida, sau alte elemente la exterior.
– Imbunatatirea calitatii aerului din interior
– Regleaza nivelul de umiditate si atenueaza mucegaiul (tampon hygric)
– Eficienta energetica
– Putere
– Absortie acustica
– Protectie impotriva incendiilor
– Calitatea aerului din interiorul constructiei
– Sensibilitate la mediul inconjurator.

Pages: 1 2